Zomaar zonnepanelen - Veel gestelde vragen

Vraag en antwoord

Er zijn een aantal factoren die bepalen in hoeverre jouw woning geschikt is voor zonne-energie. Zo kijken we of je voldoende ruimte hebt op je dak, over hoeveel zonuren de plaats van je woning beschikt en wat de oriëntatie van je dak is ten opzichte van het zuiden. Belangrijk is om te weten dat zonnepanelen ook erg rendabel zijn als het dak op het oosten of westen georiënteerd is.

In één woord: mooi. Onze moderne en esthetisch kwalitatieve zonnepanelen bieden een stijlvolle oplossing voor op jouw dak. Zo nemen wij standaard afscheid van de lichtblauwe zonnepanelen die vaak het uiterlijk van de woning negatief beïnvloed.

De zonnepanelen vangen het licht van de zon. Deze energie wordt per kabel doorgestuurd naar de omvormer waar het vervolgens wordt omgevormd tot energie die bruikbaar is in jouw woning. Wanneer er meer energie wordt opgewekt dan dat er wordt verbruikt gaat deze rechtsreeks het elektriciteitsnet op. Afhankelijk van je energieleverancier ontvang je hier een terugleververgoeding voor.

Een gemiddelde zonne-energie installatie met 12 zwarte zonnepanelen kost ongeveer 4.000 euro en wekt jaarlijks zo’n 3.000 kWh aan energie op. Hiermee bespaar je jaarlijks zo’n 635 euro op je energienota en is de investering in 6,4 jaar terugverdiend. Daarna heb je nog zo’n 25 jaar gratis energie van je eigen dak.

Nog mooier is om gratis zonnepanelen te krijgen van enie.nl en alleen te betalen voor de opgewekte kWh‘s. Je betaalt dan ongeveer 19 cent per kWh met een looptijd van 15 jaar. Hierbij is het onderhoud en vervangen van defecte producten door enie.nl geregeld. Kortom gratis zonnepanelen, gratis onderhoud en alleen betalen voor de stroom die jezelf opwekt.

De kans dat je 30 jaar lang in je huidige woning blijft wonen is natuurlijk niet enorm groot. Gelukkig heb je in de tussentijd allang je investering terugverdient. Daarnaast verhogen zonnepanelen de WOZ-waarde van je woning en is het vaak een doorslaggevende factor voor kopers.

Ga je verhuizen en wil je jouw zonnepanelen meeverhuizen naar de nieuwe woning? Dat is mogelijk. Enie.nl heeft namelijk een verhuisdienst, waarbij we uw zonnesysteem verhuizen met behoud van garanties en services. Speciaal voor onze klanten zijn de kosten hiervan slechts € 75 per zonnepaneel. Zo heb je de verhuizing binnen ongeveer een jaar weer terugverdiend.

Een enorm positief gevolg: de CO2 uitstoot die je bespaart met een gemiddelde zonnepanelen installatie staat gelijk aan het besparen van de uitstoot die voortvloeit uit 628.127 km rijden. Daarnaast zijn de producten van enie.nl op een duurzame manier geproduceerd waardoor de Co2 uitstoot van de productie in een jaar tijd zijn gecompenseerd.

De kwaliteit van onze zonnepanelen is momenteel al goed en voordelig, ze produceren 25 jaar schone stroom. De opbrengst van nieuwe zonnepanelen gaat nog steeds wat omhoog, maar dat gaat stapje bij beetje. Het is niet waarschijnlijk dat toekomstige verbeterde panelen dat voordeel zullen compenseren. Ieder jaar dat je wacht en nog geen eigen zonnesysteem heeft, loop je al wel besparingen mis.

Tegenwoordig is het investeren in zonne-energie zeer rendabel en zijn subsidies niet meer nodig. De kwaliteit van zonnepanelen is zo hoog, dat de terugverdientijd flink omlaag is gegaan.
Als extra stimulans voor duurzaam gedrag, zijn er op dit moment in enkele gemeenten nog subsidieregelingen actief.

Ook al zijn de subsidiemogelijkheden zeer beperkt, door een uitspraak van het Europese Hof is het mogelijk om de volledige btw van je zonnesysteem terug te krijgen van de Belastingdienst. Dit betreft 21% van de totale kosten, en scheelt ongeveer zo’n 2,0 jaar in jouw terugverdientermijn. Als je koopt.

Btw is bij betalen per kWh niet van toepassing. Als producent van energie ben je niet btw plichtig.

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is tegenwoordig tenminste 25 jaar. Ook 30 tot 35 jaar is al geen uitzondering meer. De panelen kunnen steeds langer op het dak blijven liggen, na een betrouwbare installatie heb je er dus lange tijd geen omkijken naar. Dat is in ieder geval onze bedoeling, dat je jarenlang zorgeloos kunt genieten van eigen schone stroom. Die onafhankelijkheid van de energiemaatschappij maakt de investering mede zo aantrekkelijk, na de terugverdientijd kan je dus nog zo’n 20 jaar eigen energie opwekken.

Om zonnepanelen bij EnergieFlex af te kunnen nemen, is het niet verplicht om ook bij ons klant te zijn. Het zou wel voordeliger kunnen zijn als je zonnepanelen met een energiecontract van EnergieFlex combineert. EnergieFlex hanteert namelijk lage energietarieven en geeft vaak kortingen op contracten. Ook zijn wij de enige leverancier met Fairtrade Groen Gas en Prepaid Energie. Wil je dus groen bezig zijn en een uniek product? Kies dan voor zonnepanelen en EnergieFlex als je nieuwe energieleverancier!