Overzicht 18 okt. 2017

Zonnepanelen in de herfst

 

De herfst en de winter is niet de perfecte tijd voor jouw zonnepanelen. De periode oktober tot februari is goed voor slechts 30% van de totale opwekking. In de maanden januari en februari wek je nauwelijks zelf stroom op door de koudere temperatuur en (mogelijke) sneeuw. Dit terwijl je in een zomermaand als juni gemiddeld 12% van je totale opwekking opwekt in een maand!

Zonnepanelen in de herfst

Verwarring rondom zonnepanelen

Er bestaat nog steeds verwarring rondom de naam zonnepanelen. Veel mensen denken namelijk dat alleen zonlicht de panelen kan laten opwekken. Dit is niet het geval. Ook als het bewolkt is kan, door daglicht, een zonnepaneel stroom opwekken. Wel is de hoeveelheid minder als tijdens een zonnige dag.

Je zonnepanelen zijn dus zeker niet nutteloos in de herfst en winter. Elke dag wordt er  een beetje stroom opgewekt. Hieronder een gemiddelde verdeling van de opwekking gedurende het jaar:

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sept Okt Nov Dec
tot 5% tot 5% tot 10% 10 - 15% 10 - 15% 10 - 15% 10 - 15% 10 - 15% 10 - 15% 5 - 7% tot 5% tot 5%

Sneeuwval

In de wintermaanden kunnen we te maken krijgen met sneeuwval. Een dun laagje sneeuw is nog niet zo’n probleem, deze smelt vaak weg door de zon. Wanneer het kouder wordt en de sneeuwlaag dikker, is het lastig voor de zon om de sneeuw te laten smelten. De sneeuw blijft dan liggen op je zonnepaneel en dit blokkeert de opwekking. Dit is erg zonde omdat een zonnepaneel bij een lagere temperatuur en de lagere stand van de zon juist een hoger rendement heeft. Daarnaast kan sneeuw (wat niet op je paneel ligt) voor extra zon reflectie zorgen. Dit is natuurlijk positief voor de opwekking.

Om het verlies van opwekking door sneeuw te voorkomen, kun je de hellingshoek van de panelen aanpassen. Een hoek van minimaal 40 graden laat de sneeuw vanzelf van het paneel schuiven.
Op deze manier kunnen jouw panelen gewoon opwekken. Helaas is deze optie voor nog maar weinig panelen beschikbaar. Het beste alternatief is om zelf de sneeuw voorzichtig van de panelen te verwijderen.

Minder daglicht

De grootste oorzaak van minder opgewekte stroom in de herfst en winter, is minder daglicht.
In de herfst en winter wordt het eerder donker en het weer verandert. Bewolkte dagen laten minder licht toe dan een heldere, zonnige dag.

De stand van de zon

In de herfst en winter staat de zon lager dan in de lente en zomer. Dit heeft zowel nadelen als voordelen voor zonnepanelen. Door de lagere stand ontstaan er sneller schaduwen. Dit heeft een negatief effect op de opwekking. Tegenwoordig zijn de meeste omvormers gelukkig uitgerust met slimme software om het effect te beperken. Een voordeel van de lagere zon is dat het licht meer gericht is. Het licht valt dus beter op de panelen en wekt sneller stroom op.

Hoe koeler, hoe beter

De temperaturen liggen in de herfst en winter lager dan in de lente en zomer. Dit is een voordeel voor jouw panelen. Met lagere temperaturen presteren de panelen namelijk beter dan wanneer de warme zomer zon er de hele dag op schijnt.

Een zonnepaneel presteert het beste tot een temperatuur van 25 graden. In de zomermaanden kan een zonnepaneel opwarmen tot wel 65 graden. Dit heeft een negatieve invloed op de opwekking. Hoe goed een paneel bestand is tegen warmte, ligt aan de basis. Zonnepanelen op basis van monokristallijn silicum presteren net wat beter in de warmte dan een zonnepaneel op basis van polykristallijn silicum.

Heb je zelf nog geen zonnepanelen? Vraag dan nu onze gratis zonnepanelen aan!