Overzicht 24 mrt. 2017

Zomertijd

De zomertijd is voor ons heel normaal. Dit is niet altijd het geval geweest. Vanaf 1916 – 1977 wisselde het per jaar of de zomertijd wel of niet doorgevoerd werd.

Hoe is het ontstaan?
In 1784  schreef wetenschapper Benjamin Franklin het artikel ‘’An Economical Project of Diminisching the Cost of Light’’. Hij was van mening dat er te weinig gebruik gemaakt werd van het daglicht in de ochtend. Er was toen weinig aandacht voor zijn artikel. 125 jaar later kwam de Brit William Willet in 1909 met een serieus plan om de tijd aan te passen in de lente. Hij wilde de tijd in het voorjaar vooruit zetten en in de herfst weer terugzetten. Zijn artikel ging over zijn frustraties over de verspilling van de uren daglicht. Hij kreeg hiermee meer aandacht voor het onderwerp dan Benjamin, maar er werd alsnog weinig mee gedaan.

De eerste invoering
Uiteindelijk waren het de Duitsers die als eerste de zomertijd invoerden tijdens de Eerste Wereldoorlog. In België en Frankrijk werd het ook ingevoerd omdat deze landen bezet waren. Nederland en Engeland volgden niet veel later. In de periode tussen de twee wereldoorlogen werd er geen zomer- of wintertijd gehanteerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Nederland verplicht om over te stappen naar de Midden-Europese  tijd. De tijd ging 100 minuten vooruit en zo was het in Nederland en Duitsland dezelfde tijd. In 1946 werd de zomertijd wederom afgeschaft. Deze werd uiteindelijk in 1977 weer ingevoerd vanwege de oliecrisis. Sindsdien wordt de zomertijd elk jaar gehanteerd.

Zomer- en wintertijd per land
Als bij ons de zomertijd start, gaat aan de andere kant van de wereld de wintertijd in en andersom.
Het verzetten van de tijd is in een aantal landen hét moment waarop de rookmelders gecontroleerd worden. In Nederland is er een gezegde over: Zomer- of wintertijd voorbij, tijd voor een nieuwe batterij! Rookmelders kunnen van levensbelang zijn. Een tot twee keer per jaar de rookmelder controleren wordt aanbevolen.

Gevolgen zomertijd voor ons
Helaas is de zomertijd niet alleen positief, er vallen in deze periode meer verkeersslachtoffers door de laag staande zon. Ook is er vaak verwarring over de klok. Moet de tijd nu voor of achteruit? Een makkelijk ezelsbruggetje is: in het voorjaar gaat de tijd vooruit. Een uur verschil verstoord ons biologisch ritme. Dit is uiteraard niet goed voor de gezondheid. Dieren hebben ook last van de zomertijd. De dieren komen uit hun ritme omdat ze later of vroeger eten krijgen en naar buiten gaan.

Zorgt de zomertijd voor energiebesparing?  
Tijdens de zomertijd is het ’s avonds een uur langer licht. Of dit ook zorgt voor energiebesparing is echter nooit bewezen. Het is ’s ochtends langer donkerder dus doen we dan het licht eerder aan. Daarnaast gebruiken we in de zomer vaak ventilators of zelfs airco’s om onze huizen koel te houden. Deze apparaten gebruiken ook veel stroom. Gas besparen we misschien wel omdat we gaan barbecueën en vaker buiten de deur eten. Ook hoeft de verwarming in de zomer niet meer aan.

Conclusie: we besparen misschien geen stroom tijdens de zomertijd, maar waarschijnlijk wel gas.

Wil je zeker weten dat je energie bespaart? Word dan klant bij EnergieFlex!

zomertijd