Overzicht 28 okt. 2016

Invloed van wintertijd en zomertijd op energieverbruik

Waarom zomertijd en wintertijd?

De laatste zondag van oktober is het weer zover. De wintertijd gaat in. De wintertijd is in feite de “standaard” tijd en deze periode duurt vijf maanden. Tijdens de zomertijd wordt er afgeweken van de standaardtijd. Gedurende de zomer gebeurt alles een uur vroeger, we staan een uur eerder op, gaan een uur eerder werken, een uur vroeger naar bed en de lampen gaan ook een uur eerder uit.

wintertijd

 

In de zomermaanden komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen dan nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en later onder te gaan. Hierdoor is het ‘s morgens langer donker en blijft het ‘s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn.

De gedachte achter deze zomertijd is dat er wordt bezuinigd op verlichting (stroom). Het idee achter het invoeren van de zomertijd is dus het besparen op energieverbruik: het blijft dan immers langer licht. Op de laatste zondag van oktober gaat de klok één uur achteruit en  kun je voor je gevoel een uur extra slapen. Oftewel de wintertijd gaat weer in. Het is ‘s avonds dan eerder donker en ‘s ochtends een uurtje eerder licht.

De geschiedenis van de zomertijd en wintertijd.

Duitsland was het eerste Europese land dat de zomertijd invoerde. De reden was om brandstof te besparen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De klok werd in Duitsland op 30 april 1916 een uur verzet. Ondanks de vijandigheden namen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en nog een aantal Europese landen het idee over. Allemaal om brandstof te besparen voor de oorlog. Na de Eerste Wereldoorlog keerden deze landen weer terug naar de natuurlijke tijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er wel weer een terugkeer naar zomertijden en wintertijden.

Ook de ex-president van de Verenigde Staten, Benjamin Franklin heeft in een artikel aan de Parijzenaren voorgesteld om kaarsen te besparen door de klok een uur te verzetten. Zo zijn er in de loop der tijd verschillende manieren bedacht om brandstof te besparen, eigenlijk eenvoudigweg door eerder naar bed te gaan en ook weer eerder op te staan in de zomer. Tijdens de oliecrisis in 1973 was er voor veel Europese landen een aanzet om opnieuw de zomertijd in de voeren. Nederland en België voerden de zomertijd maatregel door in 1977.

De omwenteling van de aarde 

De wintertijd en zomertijd heeft alles te maken met de omwenteling van de aarde. De omwenteling van de aarde rond de zon bepaald namelijk de lengte van onze dagen. Die omwentelingen duren korter of langer naarmate de seizoenen verlopen. Als de zomer eenmaal begonnen is, worden de dagen steeds korter en de nachten steeds langer in Nederland.

Zo kan het gebeuren dat de daglicht-tijd die u bespaart steeds korter wordt. Aan het einde van het zomerseizoen is het donker als je opstaat. Wanneer je jezelf wilt scheren, of make-up aan wilt brengen, als voorbereiding op een dag werken moet de lamp al aan. Het besparende effect is verdwenen.

Een voorbeeld uit de praktijk. Morgenvroeg komt de zon bijvoorbeeld op om 08:03 uur en gaat de zon onder om 18:46 uur. Als je om acht uur op jouw werk moet zijn kun je dus geen gebruik maken van het zonlicht. De meeste werknemers in de industrie en zorg staan al om 6 a 7 uur voor de deur bij hun werkgever, als ze al niet binnen zijn. Voor het overgrote merendeel van de werknemers in Nederland is de besparing door de zomertijd dus erg klein.

Energie tijdens de zomertijd en wintertijd

De invoering van de wintertijd heeft dus invloed op de momenten waarop mensen energie verbruiken. Aangezien de tijden veranderen en mensen niet meer allemaal om dezelfde tijd beginnen en stoppen met hun werk daarom wordt er momenteel veel getwijfeld over de nut van de winter- en zomertijd.

De zomertijd is ooit uitgevonden om energie te besparen in de zomermaanden omdat dan de lichten later aangaan. Maar wanneer de wintertijd ingaat, heb je juist weer vroeger licht nodig en dit kost natuurlijk weer meer energie. Men vraagt zich bovendien af of de besparingen op lichtenergie opwegen tegen het verbruik voor bijvoorbeeld de airconditioning in de zomer.

Nu we de wintertijd tegemoet gaan, stijgen de energieprijzen en ons verbruik. Natuurlijk zijn we als energieleverancier ons bewust dat het duurzamer moet. Daarom hebben we deze zomer ons groene energieproduct 100% Sociaal Groen geïntroduceerd. Met dit product kies je bewust voor 100% groene energie voor jou en de rest van de wereld.

Wil je in de wintertijd energie besparen in plaats van meer verbruiken? Bekijk dan eens onze bespaartips.