Overzicht 03 okt. 2016

Hoe werkt windenergie

De kracht en de werking van windenergie

We kennen ze allemaal wel, van die grote, witte windmolens, die langs de weg staan te draaien. Vaak staan ze in een groepje bij elkaar en wanneer je erlangs rijdt, valt met name de hoogte van deze windmolens erg op. De functie van de windmolens kennen we ook allemaal; ze halen energie uit de wind. Hoe dit precies werkt, is vaak iets onduidelijker. Met de kracht van de windenergie, kunnen we op een natuurvriendelijke manier stroom binnenhalen. Het is veiliger, milieuvriendelijk en een paar windmolens ogen natuurlijk veel mooier dan lelijke elektriciteitscentrales. Daarbij nemen windmolens minder ruimte in beslag.

windenergie

De werking en voordelen van windmolens

Een windmolen wordt door de wind in beweging gebracht en gehouden. De draaiende bewegingen van de bladen worden vervolgens omgezet in bruikbare energie en deze energie wordt opgeslagen in een generator. Een van de belangrijkste voordelen, is dat de wind onuitputtelijk en niet schadelijk is voor de natuur. Het is een ingewikkeld en duurzaam systeem, waarvoor de investering hoog ligt. De molen moet geproduceerd, geplaatst en onderhouden worden, maar daarentegen worden deze kosten binnen een half jaar al terug verdiend. Windenergie wint daardoor aan populariteit en in de toekomst zal er hoogstwaarschijnlijk 35 procent of meer van onze energie uit windmolens wordt gehaald.

Windenergie

We maken in Nederland al lange tijd gebruik van energie van de wind, denk bijvoorbeeld aan molens, luchtballonnen en zeilboten. We voelen de werking van de wind als we aan het fietsen zijn, maar ook op een auto heeft de wind invloed, dit is te merken aan een hoger brandstofverbruik bij tegenwind. Ondanks dat we dus eigenlijk al jaren weten, hoe wind energie kan leveren, staat het proces van energie opwekken uit de wind, nog in de kinderschoenen. De hoge investeringen worden op lange termijn terugverdiend, waardoor het uiteindelijk zelfs goedkoper is, dan de grijze energie die we nu gebruiken. Goedkoper en beter voor het milieu; laat dat nou precies zijn wat we willen in Nederland. Dankzij een systeem met windmolens kunnen we met deze windenergie, onze huizen voorzien van groene stroom.

Groene stroom  van EnergieFlex

Bijna elke leverancier levert standaard groene stroom, wij dus ook!
Je kunt kiezen voor alleen groene stroom, 
groene stroom én groen gas of voor zelf opwekken met gratis zonnepanelen! De tarieven voor groene stroom zijn gelijk aan de ‘gewone’ stroom. Hierdoor maken wij het voor iedereen mogelijk een bewuste keuze te maken!

Overstappen zorgt voor besparen 

Energie besparen kan makkelijk, door nog bewuster met stroom om te gaan. Als je bijvoorbeeld de verwarming graag op 23 graden hebt staan, kun je beginnen met de verwarming twee graden lager te zetten. Op jaarbasis bespaar je hier toch flink wat geld mee. Gebruik ledlampen en zet de verwarming alvast een uur voor het slapengaan uit. Ga je een paar dagen weg? Bespaar dan door alle apparaten die dit aankunnen uit te schakelen; voor een lange vakantie kun je tevens de koelkast uitzetten. Was jouw kleding, als je terugkomt, op een lagere temperatuur (30 graden bijvoorbeeld). Vermijd de droger en hang de was gewoon lekker buiten aan de waslijn. Plan regelmatig onderhoud in voor jouw huis en let op je waterverbruik tijdens douchen. De grootste besparing kun je nu al doen, door over te stappen naar EnergieFlex.