Overzicht 22 mei 2017

Verschil tussen netbeheerder en energieleverancier

Het verschil tussen de netbeheerder en de energieleverancier

Het verschil tussen netbeheerder en de energieleverancier is voor veel huishoudens onduidelijk.
Vaak wordt zelfs gedacht dat de energieleverancier de netbeheerder is. Dit is zeker niet het geval. Nederland is verdeeld in verschillende provincies en binnen Nederland zijn er een aantal netbeheerders. Hieronder een overzicht:

verschil netbeheerder en energieleverancier

Wat doet een netbeheerder precies?

Netbeheerders zijn beheerders van het net. Dit klinkt logisch. In de praktijk is dit wat ingewikkelder.
Een netbeheerder zorgt voor het beheer en de transport van de energie die geleverd wordt door jouw energieleverancier. Zie het als de tussenschakel tussen jouw huis en de energieleverancier.
Zonder netbeheerder zal de energie nooit geleverd kunnen worden bij jouw thuis.

Wil je weten wie jouw netbeheerder is? Kijk dan op de site van Netbeheer Nederland.


Wat doet een energieleverancier precies?

Energieleveranciers kopen energie in en verkopen deze door aan consumenten. Elke consument heeft de vrije keuze uit de verschillende leveranciers. Om energie te mogen leveren heeft elke energieleverancier een vergunning nodig. Wanneer je als klant een leverancier gekozen hebt, zorgt de leverancier ervoor dat jouw netbeheerder de energie gaat aansluiten.

Conclusie

Een belangrijk verschil tussen netbeheerder en energieleverancier is dat je als consument wel kan kiezen voor een energieleverancier maar niet voor een netbeheerder. De overheid heeft bepaald welke netbeheerder in welke streek opereert. Dit staat vastgelegd in de Gas- en Elektriciteitswet van 1998. De netbeheerders staan dus onder controle van de overheid.