Overzicht 08 aug. 2016

Verhuizen of nieuwe woning, hoe regel je de energieaansluiting?

Verhuizen energiecontract: dat hoeft geen energie te kosten!

Bij een verhuizing komt van alles kijken waaraan u uw handen meer dan vol heeft. Een verhuizing scoort niet voor niets zo hoog op de ranglijst van meest stressvolle, ingrijpende levenservaringen! Eén van de zaken waar u misschien niet direct aan denkt is het regelen van energie. Er komt een moment tijdens het verhuistraject dat je ineens beseft dat je voor de levering van energie ook iets moet regelen. Gelukkig hoef je zich geen zorgen te maken: het regelen van alle energiezaken gaat tegenwoordig zeer gemakkelijk.

verhuizen energiecontract

Een nieuwe woning, een nieuwe energieleverancier?

De eerste basisvraag die leidend is in wat je te doen staat, is de vraag of je momenteel al een contract met een energieleverancier hebt, of nog niet. Als je nog niet eerder een contract heeft gehad, is het een kwestie van verschillende aanbieders met elkaar vergelijken en een keuze te maken. Er bestaan verschillende vergelijkingssites die je daarbij op weg kunnen helpen. Mocht je verhuizen naar een nieuwe woning en al een contract hebben met een energieleverancier, dan is het goed te weten dat jouw contract niet zomaar met je mee verhuist! Wat moet je in dit geval doen? Hieronder volgen de stappen.

Het huidige energiecontract

Als eerste ga je kijken naar jouw huidige contract: wat voor soort contract is het? Een energiecontract voor onbepaalde tijd waarbij je maandelijks op kunt zeggen, of een vast contract waarin een bepaalde periode is afgesproken waarin je energie afneemt van een bepaalde leverancier. Als bij u sprake is van een vast contract, en je zou besluiten dat je toch liever voor een andere energieleverancier kiest voor jouw nieuwe woning, dan kun je gebruik maken van een opzegvergoeding. Het kan zeker de moeite waard zijn hier naar te kijken.

Veranderen van leverancier

Om te bepalen of het raadzaam is naar een andere energieleverancier over te stappen, gaat het de meeste mensen vooral om het verlagen van energiekosten. Om te kunnen bepalen wat de levering van energie in jouw nieuwe woning gaat kosten, kun je op diverse vergelijkingssites alle energieleveranciers vergelijken. Als je besluit om over te stappen naar een andere leverancier, dan is het goed te letten op een paar zaken die hieronder beschreven worden.

Wat moet u doen bij overstappen?
Overstappen naar een nieuwe energieleverancier is in principe heel gemakkelijk. Om het simpel te maken is het slim te letten op de volgende zaken:

  • geef bij de aanvraag duidelijk aan dat het gaat om een verhuizing;
  • geef de datum van de sleuteloverdracht door
  • als de sleuteloverdracht binnen 14 dagen na de aanvraag plaatsvindt, kan dat gevolgen hebben voor de 14 dagen bedenktijd die leveranciers bieden. Houd dit in de gaten!

Als u de bovenstaande stappen systematisch volgt, dan komt het helemaal goed met de energielevering in jouw nieuwe huis!