Overzicht 26 apr. 2017

Tocht, wat doe je eraan?

Waar komt tocht vandaan en
wat kun je er tegen doen? 

Veel huishoudens hebben soms last van tocht in huis. Dit komt door kleine kieren en gaten in het huis waardoor de warmte kan ontsnappen en de kou naar binnen kan komen. Hieronder geven we een aantal tips om tocht zoveel mogelijk te voorkomen. 

tocht

Meterkast

In de meterkast komen vaak koude leidingen vanuit de kruipruimtes jouw huis binnen. Rondom de leidingen zitten vaak grote kieren. Soms ontstaat hierdoor zelfs een vochtprobleem. Het is dan ook aan te raden om de meterkast af te sluiten met een dikke laag isolatiemateriaal. Ook kun je verschillende pijpen / leidingen isoleren zodat er nog minder warmte verloren gaat. 

De brievenbus

Een brievenbus gleuf in de voordeur is natuurlijk hartstikke handig. Helaas is deze gleuf wel een directe opening naar buiten toe. Het beste wat je kunt doen om tocht te voorkomen, is een brievenbus voor je huis plaatsen zodat het gat binnen weg is. Mocht je dit toch niet zien zitten, kies dan een goede klep of borstel die de gleuf goed afsluit en de koud buiten houd. Let er ook op dat je post direct uit de brievenbus pakt als deze blijft haken in de brievenbus. Zo voorkom je dat warmte alsnog naar buiten vliegt. 

Ramen

Binnenshuis zijn er een aantal plekken te vinden waar warmte verloren gaat door tocht. Hieronder hebben wij de belangrijkste plekken en tips op een rijtje gezet.

Versleten tochtstrips 
Wat was de laatste keer dat jij de raam en deurrubbers gecontroleerd hebt? Dit is erg belangrijk om regelmatig te controleren omdat de kracht van deze tochtstrips na 8 jaar sterk verminderd is. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat er veel warmte verloren gaat omdat de tochtstrip zijn werk niet meer doet.

Enkel of dubbelglas
Wanneer je nog enkel glas in huis hebt, merk je waarschijnlijk dat het bij jouw thuis kouder is dan bij mensen die dubbel glas hebben. Dit komt omdat de koude straling bij enkel glas vele malen hoger is dan bij dubbel glas. Enkel glas vervangen door dubbel glas scheelt jaarlijks veel warmte verlies. Kies dan bij voorkeur voor HR+++ glas. Ben je niet van plan om al het glas te vervangen? Zorg er dan voor dat de verwarming genoeg de ruimte krijgt om de kamer goed te verwarmen (geen gordijnen of meubels voor de verwarming zetten). 

Openstaande ramen
Ga je even weg van huis? Controleer dan altijd of er ergens nog een raam open staat. Veel warmte gaat namelijk verloren door het per ongeluk open laten van een raam. Wil je liever geen risico’s meer nemen? Kies dan voor zelfregulerende ventilatieroosters. Op deze manier hoeft het raam niet open en ontsnapt er weinig warmte perongeluk naar buiten. Wel is het aan te raden om iedere ochtend even de ramen open te zetten om de woning te ventileren voordat je deze warm gaat stoken. 

 

Wanneer je deze ‘probleem gebieden’ aanpakt, zul je geen last meer hebben van tocht!