Overzicht 16 sep. 2016

Subsidies woningisolatie en duurzame energie

Verschillende soorten subsidies in Nederland
 

Subsidie voor duurzame verwarmingsapparatuur in huis
Tot 31 december 2020 is het mogelijk om met subsidie een apparaat aan te kopen waarmee je jouw woning duurzaam kunt verwarmen. Deze financiële stimulans op de aankoop kan je enkele honderden tot enkele duizenden euro’s direct voordeel opleveren. Het ministerie van Financiële zaken wil met deze 
Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor particulieren bereiken, dat het gebruik van aardgas voor het verwarmen van de woning, wordt terug gebracht tot een absoluut minimum. Dit is een ambitie die onderdeel uitmaakt van het Energie akkoord uit 2013. De uitvoering en de verantwoordelijkheid van de subsidie ligt in de handen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voor het isoleren van de woning is geen subsidie voorhanden maar een BTW verlaging naar 6% op arbeidsloon.

subsidie

 

Alles over de investeringssubsidie Duurzame Energie
De ISDE is dit jaar van start gegaan met een totaal bedrag van 70 miljoen euro. Het RVO heeft bepaald dat er vier verschillende apparaten in aanmerking komen voor de subsidie, namelijk: warmtepompen, zonneboilers, pellet kachels en biomassakachels. De hoogte van de subsidie verschilt per aanvraag, omdat elk apparaat verkrijgbaar is in vele uitvoeringen die onderling uiteenlopen met betrekking tot het energielabel. Je krijgt de subsidie als u binnen drie maanden na aankoop van het apparaat de aanvraag doet. Dit doe je op de site van het RVO.

BTW verlaging op arbeidskosten voor isolatie woning
Het is belangrijk om te weten dat je géén subsidie duurzame energie kunt aanvragen voor zonnepanelen. De panelen voor op het dak zijn bewust buiten deze subsidie gelaten omdat de overheid in dit geval uitsluitend de focus legt op het verlagen van het gasverbruik voor het verwarmen van de woning. 
Zonnepanelen zijn voor het opwekken van elektriciteit en vallen hier dus buiten. De BTW verlaging voor het isoleren van de woning past wel binnen de focus van de overheid en levert direct een groot financieel voordeel op. Milieu Centraal heeft berekend dat een gemiddeld Nederlands huishouden (eengezinswoning) met het tijdelijke BTW voordeel zo’n 1.300 euro kan besparen. Na isolatie kunnen de stookkosten op jaarbasis zo’n 30% lager uitvallen.

Aanvragen subsidie binnen drie maanden na aankoop
Het aanvragen van de ISDE doet u met uw Digi-D. Als voorwaarden stelt het RVO dat de koopovereenkomst voor de aanschaf van het apparaat gesloten is ná 1 januari 2016 en dat je uiterlijk drie maanden na de aankoop de subsidie aanvraag indient. Daarnaast dient het verwarmingstoestel binnen die gestelde termijn van drie maanden te zijn betaald en in gebruik zijn genomen. Om te weten te komen of het apparaat van jouw keuze in aanmerking komt voor de subsidie, kun je op de site van 
het RVO de lijst met goedgekeurde verwarmingsapparatuur raadplegen. Het RVO noemt ook dat het duurzame verwarmingsapparaat nieuw moet zijn, het in Nederland moet zijn geïnstalleerd, en dat je het minimaal één jaar in jouw woning moet laten staan.