Overzicht 27 jun. 2017

Stichting Max Havelaar

Wat doet Stichting Max Havelaar?

Stichting Max Havelaar zet zich in voor kleine producenten in verschillende ontwikkelingslanden. Het grote doel van de stichting is om deze producten een betere plek in de handelsketen te geven. Deze producenten kunnen gaan leven van hun werk en hiermee investeren in een duurzame toekomst. Door het internationale keurmerk Fairtrade wordt dit doel stap voor stap bereikt.

Het internationale keurmerk is te vinden in 30 landen wereldwijd. Inmiddels zijn 1,65 miljoen boeren aangesloten en worden er 27.000 producten verkocht met het Fairtrade keurmerk.

Waar is de stichting gevestigd?

Stichting Max Havelaar is gevestigd in Utrecht, het midden van het land. Dit team is compleet verantwoordelijk voor het uitbouwen, controleren en op de kaart zetten van het Fairtrade keurmerk in Nederland. Het keurmerk heeft al veel naamsbekendheid, maar dit kan altijd vergroot worden. Het allerbelangrijkste doel van het team is om bedrijven en consumenten bewust te maken van het belang van eerlijke handel en de meerwaarde van het Fairtrade keurmerk.

Onze samenwerking: 100% Sociaal Groen

Op 1 juni 2017 heeft wij in samenwerking met Stichting Max Havelaar en FairClimateFund het product 100% Sociaal Groen geïntroduceerd. Dit energieproduct draagt het Fairtrade keurmerk met trots. Wanneer je kiest voor 100% Sociaal Groen, krijg je groene stroom én Fairtrade groen gas. Dit product is verbonden aan het Clean cookstoves project in Raichur (India).

Met 100% Sociaal Groen help je om de leefomstandigheden van de mensen daar te verbeteren doordat er schonere kookovens gebruikt worden.

Meer informatie 100% Sociaal Groen

Hoe is Stichting Max Havelaar ontstaan?

Frans van der Hoff en Nico Roozen hebben de stichting in 1988 opgericht, na een dringende oproep van koffieboeren in Mexico. “Hulp is mooi, maar een eerlijke prijs voor onze koffie is nog beter. Dan hoeven we onze hand niet langer op te houden”, is de belangrijkste uitspraak en grondlegging geweest voor de stichting.

Een eerlijke prijs zorgt er namelijk voor dat boeren niet langer hulp nodig hebben van buitenaf. De naam van de stichting is afkomstig van het gelijkmatige boek van Multatuli. In het boek is te lezen hoe Max Havelaar op komt voor de lokale bevolking die leeft met de sociale misstanden in de koffieteelt.

De eerste Fairtrade producten

Prins Claus mocht op 15 november 1988 het eerste Fairtrade pak koffie ontvangen. De Fairtrade koffie werd vanaf dat moment een succes. In 1993 vond de introductie van Fairtrade gecertificeerde cacao plaats op de Nederlandse markt. In de jaren daarna volgde er Fairtrade producten vanuit de hele wereld. Vandaag zijn er veel producten met het Fairtrade keurmerk. Denk aan bananen, thee, suiker, sinaasappelsap, bloemen en zelfs goud.

Kies bewust voor 100% Sociaal Groen.
Aanmelden gaat gemakkelijk via onze website.

max havelaar