Overzicht 24 nov. 2016

Spaarlamp of ledlamp

Koopt u een spaarlamp of toch een ledlamp?

Iedereen maakt gebruik van verlichting. Er zijn daarom zoveel verschillende soorten lampen. Gloeilampen, ledlampen, spaarlampen in allerlei varianten. Veel mensen weten wel dat een gloeilamp minder zuinig is als een spaar- of ledlamp. Tot voor kort waren ledlampen nog niet zo energiezuinig, maar tegenwoordig wel. Ga je dus een gloeilamp vervangen, ga dan voor een spaar- of ledlamp. Maar wat is eigenlijk het verschil?

ledlamp

Voor- en nadelen van een ledlamp
Naast dat spaar- en ledlampen anders werken, is het in ieder geval duidelijk dat ze zuiniger zijn als gloeilampen. Daarnaast zijn ledlampen minder schadelijk voor het milieu, in tegenstelling tot spaarlampen, die een kleine hoeveelheid giftige kwikstof bevatten.

De techniek die achter een ledlamp zit is iets lastiger dan die van een spaarlamp. Een goede ledlamp is tegenwoordig zuiniger als een spaarlamp en vijf keer zo zuinig als een gloeilamp. Een groot voordeel van een ledlamp is dat het geen opstarttijd nodig heeft. Een spaarlamp heeft vaak wat tijd nodig om op te starten. Ook zijn ledlampen beter bestendig tegen kou, dat biedt voordelen in de tuin of bijvoorbeeld de schuur. Ook wordt een ledlamp niet warm, en is het dus een veilige keuze als je bijvoorbeeld kleine kinderen hebt.

Helaas is ledverlichting wel moeilijk te combineren met dimmers. Mocht je dus graag dimmend licht willen hebben, dan is het beter om geen ledlamp te nemen. Dimbare ledlampen bestaan wel, maar zijn een stuk duurder.

Voor- en nadelen van een spaarlamp
Een spaarlamp gaat veel langer mee als een gewone gloeilamp. Ook is de spaarlamp vaak iets goedkoper als een ledlamp. Het heeft relatief wel minder branduren, maar als je ‘tijdelijk’ een lampje nodig hebt, kun je dus beter een spaarlamp aanschaffen. Een spaarlamp heeft ook een aantal nadelen. Er zijn mensen die het licht dat van een spaarlamp komt niet fijn vinden om in te werken. Spaarlampen geven vaak erg wit licht.

Verschillende lampen op verschillende plekken
Op verschillende plekken in je huis zijn dus verschillende lampen handig. Denk maar na, een spaarlamp heeft bijvoorbeeld wat opstarttijd nodig. Dan is het niet handig om een spaarlamp op het toilet te hebben, omdat je daar vaak relatief kort bent en je meteen voluit licht nodig hebt. Als je een woonkamer hebt waar vrijwel de hele avond mensen zitten kun je voor spaarlampen kiezen, omdat je die lampen vaak lang laat branden. In de tuin of schuur waar het koud is kun je het beste voor ledlampen kiezen.

De prijs- en levensduur van een ledlamp en een spaarlamp
Ledlampen zijn vaak duurder dan gloei- en spaarlampen. In vergelijking met gloeilampen wordt de investering die je doet in een ledlamp vaak wel sneller terugverdiend. Een gloeilamp gaat vaak namelijk maar zo’n 1.000 uur mee, en een ledlamp 50.000 uur. Spaarlampen zijn nog steeds iets goedkoper dan ledlampen, en op dit moment zijn spaarlampen ongeveer even zuinig als ledlampen. Ze gaan wel veel minder lang mee dan ledlampen, vaak ‘maar’ zo’n 10.000 uur. En bevatten dus wat chemische stoffen. Als u het milieu ook belangrijk vind zijn ledlampen de beste keus.

Hoe gaan lampen er in de toekomst uit zien?
Men verwacht dat in de toekomst ledlampen nog energiezuiniger gaan worden. Als men een betere manier vindt om deze lampen te produceren zal de prijs ook flink verder dalen.

De fout die mensen maken bij het vermogen vergelijken
Wanneer je een lamp koopt staat vaak op de verpakking, maar ook op de lamp zelf, een bepaald vermogen. Dit vermogen wordt aangegeven met de ‘W’, van ‘Watt’. Het aantal Watt geeft aan hoeveel energie een lamp verbruikt. Het geeft ook aan hoe fel een lamp schijnt. Veel mensen maken de fout om bijvoorbeeld gloei- en ledlampen met elkaar te vergelijken. Een gloeilamp heeft namelijk in vergelijking met een ledlamp een veel groter deel van het vermogen dat op gaat aan warmte (dit kan tot wel 90 (!) procent zijn). Vraag dus wanneer je een lamp gaat kopen, naar een vergelijkingsmethode om verschillende intensiteiten van lampen te vergelijken, dit is in vrijwel iedere goede winkel te verkrijgen. Daarnaast staat het verbruikswattage vaak apart vermeld op de verpakking en op de lamp zelf. En die is even belangrijk, maar dan voor uw portemonnee.