Overzicht 15 mrt. 2017

Rendement van zonnepanelen

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Steeds meer mensen gebruiken zonnepanelen om zelf energie op te wekken. Maar wat is eigenlijk het rendement van zonnepanelen?

Nederland heeft een prima klimaat om stroom op te wekken via zonnepanelen, ook al denken veel mensen hier anders over. De zon schijnt inderdaad niet genoeg om een heel huishouden constant van energie te voorzien, maar eigen zonnepanelen kunnen wel schelen voor de energierekening. Wanneer je investeert in zonnepanelen ben je een stuk onafhankelijker van jouw huidige energieleverancier simpelweg omdat je voor een deel zelf energie opwekt.

Wij leveren alleen groene stroom. Benieuwd hoe onze stroom is opgewekt? Bekijk dan het stroometiket.

Start zelf met opwekken van groene stroom met onze gratis zonnepanelen! 

rendement van zonnepanelen

Hoe wordt het vermogen van zonnepanelen berekend? 
Het vermogen van een zonnepaneel wordt altijd uitgedrukt in Wattpeak, afgekort Wp. Wattpeak wordt ook wel het normale paneelvermogen genoemd, ofwel het vermogen dat onder ideale testcondities geleverd wordt. Bij het berekenen van de verwachte opbrengst of het rendement van zonnepanelen, wordt er gebruik gemaakt van een omreken factor van kilowattuur (kWh) per Wattpeak (Wp) normaal vermogen. Zo melden leveranciers van zonnepanelen altijd het normale vermogen en de verwachte opbrengst bij hun producten.

Wat levert een zonnepaneel op? 
Zonnepanelen zijn er in allerlei soorten en maten. Het is belangrijk om te weten dat zonnepanelen niet allemaal hetzelfde zijn, maar juist erg van elkaar kunnen verschillen. Niet alleen in kwaliteit en levensduur, maar ook zeker in de opbrengst. Zo kan het ene zonnepaneel veel meer energie leveren dan het andere paneel, waardoor de opbrengst per paneel veel kan verschillen.

Gemiddeld genomen levert een zonnepaneel met een grootte van 1 vierkante meter per jaar ongeveer 120 kilowattuur aan elektriciteit op. Installeer je tien zonnepanelen op jouw dak, dan levert dat ongeveer 1200 kilowattuur aan stroom op. Dit is niet genoeg om het huishouden helemaal op te laten draaien, maar het bespaart je wel veel geld.

Experts adviseren om ongeveer 75% van jouw energieverbruik met zonnepanelen op te wekken, zodat je slechts 25% van jouw stroom bij de energieleverancier moet afnemen. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om in 75% van jouw energiebehoefte te kunnen voorzien, is geheel afhankelijk van de hoeveelheid energie die je gebruikt.

Wat voor soort zonnepaneel moet ik kiezen? 
Bij het aanschaffen van zonnepanelen is het belangrijk om te weten dat het rendement van de panelen van diverse factoren afhankelijk is. Zo is het rendement afhankelijk van de grootte van de panelen, maar ook van de kwaliteit en de plaatsing van de panelen op het dak. Kwalitatief hoogwaardige panelen hebben automatisch meer rendement, maar dit geldt bijvoorbeeld ook voor panelen die op het zuiden geplaatst worden. Hier komt meer zon op en is het rendement van deze panelen dus hoger.

Wat doe ik als ik een energieoverschot heb? 
Het rendement van zonnepanelen is niet alleen zelf voorziening in energie. Het zal niet vaak voorkomen, maar het kan gebeuren dat je meer opwekt dan dat je huishouden verbruikt. Wanneer dit gebeurt kan je deze energie terug leveren aan jouw energieleverancier. Het terug leveren van energie wordt ook wel salderen of terugleveren genoemd en uiteraard krijg je hier een vergoeding voor.

Bij EnergieFlex is het zeker mogelijk om energie terug te leveren. Lees meer over het terugleveren van energie.