Overzicht 16 jun. 2017

Overstappen energieleverancier tips

Overstappen energieleverancier tips

12 tips die je helpen met overstappen

Veel mensen denken dat overstappen van energieleverancier erg moeilijk is. Daarom delen wij vandaag 12 tips waar je op moet letten als je wilt overstappen.

Tip 1: vergelijk altijd meerdere energieleveranciers met elkaar

Jouw huidige leverancier zal altijd proberen om je als klant te behouden. Het verlengingsaanbod kan aantrekkelijk zijn, maar het is toch verstandig even verder te kijken. Er zijn verschillende websites waarop je contracten en leveranciers met elkaar kunt vergelijken.

Tip 2: begin op tijd met zoeken

Een nieuw energiecontract afsluiten of het overstappen naar een nieuwe leverancier duurt een aantal weken. Zorg er daarom voor dat je op tijd begint met vergelijken. Zo voorkom je dat je met spoed opzoek moet naar een nieuwe energieleverancier of vast zit aan een nieuw contract die niet bij jou past.

overstappen energieleverancier tips

Tip 3: bekijk goed de einddatum van je huidige contract

Aan je huidige contract zitten bepaalde voorwaarden. Bij veel leveranciers is een belangrijke voorwaarde is dat je bij te vroeg overstappen een opzegboete moet betalen. Daarnaast kan het zijn dat je de eenmalige korting misloopt als je niet blijft tot het einde van jouw contract.

Natuurlijk zijn er altijd situaties te bedenken waar je per direct van je huidige leverancier wilt veranderen. Bekijk in dit geval goed welke consequenties een directe overstap heeft voor jou.
Het beste moment om te gaan overstappen van leverancier is tussen de 2-3 maanden voor het einde van je contract. Het exacte moment is voor elk huishouden anders, omdat iedereen een andere ingangsdatum van het contract heeft.

Tip 4: bekijk waar de energie vandaan komt

Duurzame energie is belangrijker dan ooit. Er zijn veel energieleveranciers die duurzame energie aanbieden. Denk hierbij aan groene stroom en groen gas.

Je kunt zelf bewust kiezen voor groene energie in plaats van grijze energie. Sommige energieleveranciers leveren alleen groene stroom, anderen leveren groene stroom en groen gas.
Op veel websites kun je het 
stroometiket vinden en de manier waarop het gas opgewekt wordt.

Tip 5: ga nooit uit van je huidige contract

Dit is heel belangrijk bij het zoeken naar een nieuw contract. Je kunt het beste opzoek gaan naar het best passende contract op dat moment voor jou. Dit kan zijn dat je uitkomt bij je huidige leverancier of bij een nieuwe leverancier. Bedenk dat op het moment dat je niet veranderd, je dezelfde tarieven zult houden. Het loont dus altijd om te zoeken naar verschillende opties of nieuwe energiecontracten.

Tip 6: let niet alleen op de eenmalige korting

Op vergelijkingssites wordt veelal vergeleken op de hoogte van de eenmalige korting (hoeveel je bespaart op de jaarnota). Dit is echter niet het enige waar je op moet letten bij het opnieuw afsluiten van een energiecontract.

De tarieven voor gas en stroom en de vaste kosten zoals het vastrecht zijn uiteindelijk belangrijker dan de eenmalige korting. Bekijk of de tarieven vast staan of variabel zijn. Zo voorkom je verassingen. Let ook op de lengte van het contract, de opzegtermijn en een mogelijke opzegboete.
Ga voordat je een contract afsluit even door de algemene en actievoorwaarden. Lees waar je recht op hebt en wat je kunt verwachten van de leverancier. Bekijk van te voren ook hoe de klantenservice is geregeld en welke services de leverancier verder nog aanbiedt.

Tip 7: bekijk goed de prijs/kwaliteitsverhouding

De tarieven voor gas en stroom zijn natuurlijk belangrijk bij een nieuw energiecontract.
Dit is immers wat je echt betaalt voor je energieverbruik. Een ander belangrijk aspect die je zeker niet moet vergeten is de service van de leverancier. Hoe er omgegaan wordt met klachten en vragen is zeker belangrijk. Je kunt beoordelingen en ervaringen gemakkelijk opzoeken via internet.
Daarna kun je zelf een oordeel vormen over welke leverancier er het beste bij jou past.

Tip 8: meterstanden op tijd doorgeven om misverstanden te voorkomen

Voor zowel de oude als nieuwe leverancier is het belangrijk dat zij jouw meterstanden weten.
De oude leverancier zal hiermee de eindnota compleet maken en de nieuwe leverancier weet vanaf welk moment de levering start.

Mocht je een slimme meter in huis hebben, dan is het niet nodig om de meterstanden zelf door te geven. Het is niet verstandig om bij een oude meter de meterstanden niet door te geven aan je nieuwe energieleverancier, omdat deze dan genoodzaakt is om een schatting te maken van je energieverbruik. Deze schatting kan altijd te hoog zijn, waardoor je aan het einde van het jaar geld bij moet betalen.

Tip 9: bekijk goed het overstap moment

Wanneer je een energiecontract hebt op basis van termijnbedrag (schatting van je verbruik), is het minder verstandig om in of net na de winter over te stappen. Je verbruikt dan nog veel energie (verwarming) en daardoor zal je verbruik hoger liggen dan in de zomer. Het beste moment om over te stappen is in de maanden mei, juni, juli en augustus. Dan heb je een goed overzicht van de afgelopen maanden met verschillende seizoenen. Natuurlijk is het niet bij iedereen mogelijk om in die maanden van contract te veranderen, maar houdt in de gaten dat sommige leveranciers de overstapboete wil vergoeden.

Tip 10: een jaar langer blijven kan voordelig zijn als je zonnepanelen hebt

Zonnepanelen wekken zelf energie op. De energie die opgewekt wordt, kan je direct gebruiken.
Wanneer je deze energie op dat moment niet verbruikt, wordt deze teruggeleverd aan het netwerk (salderen). Wanneer je meer opwekt dan dat je verbruikt kan het voordeliger zijn om nog een jaar te verlengen. Je verbruik kan stijgen in dit jaar en het huidige contract kan dan toch de beste keuze zijn.

Tip 11: elk jaar overstappen is niet voor iedereen voordelig

Op veel vergelijkingssites wordt vaak gezegd dat elk jaar overstappen van leverancier loont.
Op basis van een eenmalige korting zou dit kunnen kloppen, maar als je verder gaat kijken klopt dit niet altijd. Elke energieleverancier rekent eigen tarieven en er komen steeds nieuwe producten /contractvormen.

Bekijk in eerste instantie of het loont om bij jouw huidige energieleverancier te blijven.
Zijn er nieuwe contractvormen of producten die je aanspreken of zijn er speciale voordelen voor klanten? Dan kan het voordelig zijn om te blijven en jouw contract te verlengen. Het is natuurlijk nooit verkeerd om verder te kijken.

Tip 12: ga altijd uit van je eigen verbruik

Energieleveranciers maken de beste deals altijd op basis van een gemiddeld energieverbruik.
Bekijk altijd of je je eigen gegevens in kunt vullen en of de deal dan nog zo goed is voor jou. Tarieven zijn voor elke klant gelijk, maar het maandelijkse bedrag niet. Vergeet ook niet dat je eigen verbruik kan veranderen gedurende het contract.

Wordt EnergieFlex jouw nieuwe energieleverancier?

Bereken gratis jouw voordeel als je overstapt.