Overzicht 13 dec. 2017

Hoe energiezuinig is jouw kerstverlichting?

Kerst zonder kerstverlichting is geen kerst, toch? Mooie, verlichte kerstbomen en huizen zorgen voor de decembersfeer. Veel kerstverlichting verbruikt stroom. Als je het hele jaar door goed gelet hebt op je energieverbruik, is het zonde als de decembermaand duurder uitvalt dan je verwacht. Om dit te voorkomen kun je een paar belangrijke dingen doen.

Soorten kerstverlichting

Zoveel mensen, zoveel wensen. Tijdens de zoektocht naar geschikte kerstverlichting kom je van alles tegen. Grote lichtjes, kleinere lichtjes, van alles is er te koop. Je kunt het beste kiezen voor kerstlampjes met led verlichting.

 Deze lampjes zijn iets duurder om aan te schaffen maar verbruiken gemiddeld 7 keer minder energie dan kerstlampjes met gloeilampjes. Door te kiezen voor de beste soort kun je snel energie besparen. Om je een idee te geven van de kosten van kerstverlichting, hieronder een mooi voorbeeld van milieu centraal:

Stel dat je rond de feestdagen jouw huis in kerstsfeer brengt met:

  • een kerstboom met een snoer van twintig gloeilampjes (vermogen 25 W);
  • een kerstster met een gloeilamp (25 W);
  • een 10 meter lange lichtslang (160 W) aan de gevel;
  • 100 buitenlampjes (25 W) in een boom.

Het is dan zeker de moeite (en energie) waard om deze lampjes alleen te laten branden in de ochtend en avond (totaal 235 W). Dit kan zomaar 120 kWh schelen in een maand!

Laat de verlichting niet dag en nacht aan

In december doen veel mensen de ‘gewone’ lampen uit en de kerstverlichting aan. Kerstlampjes geven vaak minder licht en daarom hebben veel huishoudens meerdere kerstlampjes in huis. Omdat de lampjes zo klein zijn, worden de lampjes vaak vergeten om uit te zetten. Hierdoor brandt zowel overdag als ’s nachts de kerstverlichting en dit zorgt voor meer stroomverbruik. Een oplossing hiervoor is een timer. Een timer zorgt ervoor dat je lampjes automatisch uit en aan gaan en is makkelijk te gebruiken. De beste oplossing blijft om de stekker helemaal uit het stopcontact te halen, om zo sluipverbruik te voorkomen.

Wil je je tuin ook verlichten? Let er dan op dat je de juiste verlichting koopt. Veel verlichting kan niet tegen kou en vocht. Speciale buitenverlichting biedt de uitkomst. Ook voor tuinverlichting is het aan te raden om een timer in te stellen.

Op zoek naar nog meer energie besparende tips? Bekijk al onze tips op: energieflex.nl/bespaartips