Overzicht 02 sep. 2016

Isoleren van je woning: tips & tricks

Je woning isoleren is belangrijk

In Nederland is 75% van de huizen niet goed geïsoleerd. Dit maakt het verlagen van energiekosten erg lastig. Door slechte isolatie ontsnapt warmte snel naar buiten en hierdoor moet je steeds meer energie verbruiken om je huis goed warm te krijgen. 

isoleren

Hoe zorg je voor een goed geïsoleerd huis? 

Er is veel onwetendheid rondom een goed geïsoleerd huis. Veel huishoudens denken niet na over de isolatie van hun huis, anderen weten dat er verbeteringen gedaan moeten worden. 
Maar wanneer is je huis goed geïsoleerd? Over het algemeen hebben nieuwbouwhuizen een goede isolatie en hebben dan ook lagere energiekosten dan ouderen huizen. 

Hoe energiezuinig een huis precies is, wordt bepaald door de EPC-waarde (energie prestatie coëfficient). Deze waarde wordt bepaald aan de hand van isolatiewaardes en het energieverbruik. Energiezuinig wonen houdt strikt gezien in dat de temperatuurregeling van jouw huis vanzelf gaat. Dit betekent dat je huis in de winter amper warmte verliest terwijl je huis in de zomer aangenaam koel blijft. Wil je weten wat jij nog kunt verbeteren aan de isolatie van je huis? Check dan www.verbeteruwhuis.nl.

Tips over het isoleren van je woning 

Er zijn veel verschillende manieren waarop je jouw woning energiezuiniger kunt maken door goed te isoleren. Hieronder een aantal tips: 

Tip 1: plaats zonnepanelen op je dak 
Tip 2: installeer een zonneboiler 
Tip 3: maak gebruik van een warmtepomp
Tip 4: isoleer de spouwmuren van je woning  
Tip 5: isoleer de vloeren van je woning 
Tip 6: vervang enkel glas door dubbel glas (bij voorkeur door HR+++) 
Tip 7: isoleer het dak van je woning 

Nog een aantal tips die een kleinere investering zijn:
Tip 1: plaats tochtstrips bij ramen en deuren zodat er geen warmte kan ontsnappen
Tip 2: zet 's ochtends even de ramen open voor ventilatie 
Tip 3: verwarm alleen de ruimtes waar je bent 

Meer tips over energie besparen? Bekijk al onze bespaartips

Subsidie voor isolatie 

Als je eigenaar bent van een koopwoning kun je subsidie aanvragen voor het isoleren van je huis. Lees meer over subsidies woningisolatie en duurzame energie.