Overzicht 28 feb. 2017

Hoe werkt zonne energie

Zonne-energie is oneindig beschikbaar en in Nederland schijnt de zon genoeg om het gebruik ervan te kunnen verzekeren. Bij het opwekken van de energie komen overigens haast geen stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu zoals CO2: een duurzame energiebron dus! De stroom wordt opgewekt door middel van zonnepanelen die op het dak worden geplaatst. Het is mogelijk kraanwater op te warmen met behulp van een zonneboiler en zwarte zonnecellen die op het dak geplaatst zijn. Daarbij kan een zogenaamde zonneboiler combi zelfs de gehele woning verwarmen.

De energie van EnergieFlex wordt voor 33% opgewekt uit deze vorm van energie. Bekijk onze energieproducten om geld én energie te besparen.

 

zonne-energie

Voorbeelden van zonne-energie 
Er zijn heel wat manieren om zonne-energie op te wekken, en steeds meer mensen gebruiken dan ook deze manier om aan hun energiebehoeftes te voldoen. Zonne-energie is een duurzame, goedkope en betrouwbare energiebron en is een revolutionaire vervanger van de klassieke energiebronnen. Een aantal voorbeelden van toepassingen om zonne-energie op te wekken zijn bijvoorbeeld zonnepanelen, zonneboilers of zonnecellen, die stuk voor stuk voordelig zijn voor het milieu én de portemonnee.

Hoe wordt het toegepast?
Bij een zonneboiler worden donkergekleurde collectoren op het dak geplaatst die de warmte van de zon opvangen. Zo kan een huishouden met vier personen en een combiketel bijvoorbeeld de helft van het normale gasverbruik besparen voor verwarmd water!

Zonnepanelen worden op het dak van de woning geplaatst en voorzien die van elektriciteit: de prijzen van dergelijke panelen blijven maar dalen en steeds meer mensen maken er dan ook gebruik van. Daarbovenop stijgt de prijs van reguliere elektriciteit: investeren in zonne-energie vertaalt zich in een rendement van wel 6 procent op de rekening, en is dus alleen maar goed! Meestal zijn zonnepanelen op een woning verbonden met het gewone elektriciteitsnet.

Zogenaamde zonnecellen worden op bijvoorbeeld rekenmachines, telefoonopladers of tuinlampen geplaatst, en werken op daglicht. Ook deze producten leveren een zeker milieuvoordeel op als ze bijvoorbeeld als vervanging dienen voor gewone batterijen die niet opgeladen kunnen worden.

De voordelen voor het milieu

Bij gebruik van de traditionele energiebronnen komt er altijd CO2 vrij. Denk hierbij aan de opwekking van stroom in een energiecentrale of gasverbranding voor verwarming. De CO2 heeft een nadelig effect op het milieu, in de vorm van klimaatsveranderingen. Bij zonneboilers -en panelen is deze uitstoot echter nihil – behalve bij de productie van het materiaal, aangezien daar fossiele brandstoffen voor gebruikt worden – , maar het toepassen van die zonne-energie maakt deze uitstoot meer dan goed. Na 3 jaar leveren zonnepanelen alleen maar winst op voor het milieu, én het is een duurzamere optie.

De energie die geproduceerd wordt met panelen of boilers kan niet voorzien in de volledige behoefte van elektriciteit of verwarmd water in het huis, maar er kan wel heel wat bespaard worden op CO2 uitstoot als het als aanvulling gebruikt wordt. Ideaal als je jouw huis duurzamer, efficiënter en goedkoper wil maken!

Meer weten over zonne-energie?
Zonne-energie is een van de oplossingen voor fossiele brandstoffen. Wij leveren zowel groene stroom als groen gas. Onze groene stroom bestaat uit drie energiebronnen. Deze kun je terugvinden in 
het stroomtetiket. Wil je weten waar ons groen gas vandaan komt? Kijk dan de animatie op de 100% Sociaal Groen pagina.