Overzicht 27 jul. 2016

Hoe is mijn energierekening opgebouwd?

Hoe is mijn energierekening opgebouwd?

Vraag je je  soms ook af hoe jouw energieleverancier jouw factuur opmaakt en hoe het bedrag dat je moet betalen tot stand komt? Hoe wordt de prijs van energie eigenlijk berekend? Wat betaal je precies aan wie? In dit artikel schetsen we je een kort overzicht om al jouw vragen te beantwoorden.

Een energiefactuur bestaat uit drie onderdelen die we hieronder verder toelichten.

Energieprijs (leverancier)

Het energietarief is de prijs die jouw leverancier rechtstreeks en vrij bepaald volgens het overeengekomen contract. Wens je te weten hoeveel die kosten bedragen? Dan kijk je in jouw leveringsovereenkomst welke je samen met jouw leverancier afsloot. Let wel op: deze leveringsovereenkomst kan snel vrij ingewikkeld worden indien jouw leverancier verschillende formules en voorwaarden heeft opgenomen om rekening te houden met wijzigende aankoopprijzen op de energiemarkt. Informeer eventueel bij jouw leverancier naar de meest actuele energieprijzen. Weet ook dat er verschillende tarieven voor elektriciteit zijn, denk bijvoorbeeld aan het enkeltarief (vaste prijs) en het dubbeltarief (op bepaalde tijdstippen van de dag, zoals in de avond en nacht, betaal je minder voor jouw verbruikte kWh). Inzake gasprijzen evolueren deze meestal evenredig met de actuele olieprijzen (gemiddeld € 0.60 m³ waarvan de helft voor het gas zelf is).

Distributie- en transportkosten (netbeheerders)

Het tweede dat deel uitmaakt van de factuurprijs is de netbeheerder. De netbeheerder zorgt ervoor dat het energienet onderhouden en werkende blijft en zal daar ook bepaalde kosten voor aanrekenen: uiteindelijk gebruik je zijn leidingen en kabels. Je moet de netbeheerder zien als de verhuurder van het net waardoor de stroom van de leverancier tot in jouw woonkamer raakt. Het gaat om vaste kosten, die op jaarbasis gemiddeld (incl. btw) €246 voor stroom en €143 voor gas bedragen.

Belastingen en heffingen (overheden)

Over jouw verbruik wordt een energiebelasting in rekening gebracht. De overheid wil hiermee energiebesparing aanmoedigen. Voor elke kWh en/of m3 gas is jouw leverancier verplicht deze belasting in rekening brengen en door te storten aan de overheid.
Energie is een menselijke basisbehoefte. Om die reden is een deel van het huishoudelijke energieverbruik onbelast, het andere deel is dan weer wel belast omdat dat eerder voor luxegebruik dan voor basisgebruik gekocht wordt( of dat is het achterliggende idee). Het deel van het energieverbruik dat onder deze vermindering van energiebelasting valt bedraagt (incl. btw) €376,08 ongeacht jouw effectief gebruik. Meer nog: wanneer je minder dan €376,08 aan energiebelasting heeft betaald, zul je het ook terugkrijgen.

Besparen op uw energienota bij EnergieFlex

Ruim negen op de tien Nederlanders heeft geen idee hoe hun factuur tot stand komt. Zeker energiefacturen op basis van maandelijkse voorschotten geven geen enkele vorm van transparantie naar de klant toe. Het valt vaak moeilijk of onmogelijk te bepalen waarom de leverancier net dat bedrag aanrekent. EnergieFlex vindt het tijd voor verandering: samen met jou gaan we de energiemarkt écht veranderen.

Wij helpen je om jouw energiekosten inzichtelijk te maken en te beheersen en zo simpel en snel te besparen op energie. Wij doen dit met zeer duidelijke en transparante energienota’s, duidelijke overzichten, 2 heldere energieproducten en dat alles met een goedkoop energieleveringstarief.

Wij bieden je twee energieproducten aan om je te helpen besparen op jouw energiekosten:

  • 100% Sociaal Groen: Groene stroom én groen gas voor dezelfde lage energietarieven. Met Fairtrade keurmerk en is verbonden aan het Chulika Project.
  • Flex Standaard: Je ontvangt een traditionele termijnnota en betaalt elke maand een vast termijnbedrag. Aan het einde van het jaar wordt alles verrekend met jouw reeds betaalde rekeningen.
  • Zomaar Zonnepanelen: Gratis zonnepanelen op jouw dak. Vraag nu een gratis adviesgesprek aan voor advies op maat!