Overzicht 04 aug. 2016

Energielabel voor woningen: wat is het precies en hoe werkt het?

Het Energielabel: voor meer inzicht in energieverbruik.

Sinds 2015 krijgen alle koopwoningen in Nederland een keurmerk van de Rijksoverheid. Dit keurmerk wordt het Energielabel genoemd en het laat zien hoe energiezuinig de betreffende woning is. Ook steeds meer huurwoningen hebben zo’n label. De kans is dus groot dat je zelf ook in een koop- of huurwoning woont dat een Energielabel heeft. Wanneer dit het geval is, is het wellicht handig om te weten wat voor informatie dit label nu precies geeft.

energielabel

 

Waar vind je het Energielabel?

Met het uitgeven van het Energielabel voldoet de overheid aan de richtlijnen van de Europese Unie om meer inzicht te geven in het energieverbruik. Het label wordt niet alleen gebruikt voor woningen. Misschien heeft u het weleens gezien wanneer je bijvoorbeeld een stofzuiger of wasmachine ging kopen. Ook elektrische apparatuur moet tegenwoordig namelijk zo’n label hebben. Daarnaast is het label ook terug te vinden op onder andere verlichting, airco en auto’s. Was je in 2015 in het bezit van een woning? Dan heb je in dat jaar een brief gekregen van de overheid. In deze brief stond een voorlopig Energielabel voor jouw woning vermeld.

Wat betekent het Energielabel?

Het doel van het Energielabel is simpel: met behulp van de informatie die het label verschaft ziet u in een oogopslag hoe energiezuinig een woning is. Voor het keurmerk wordt geschat hoeveel energie een woning elk jaar verbruikt voor water, verlichting en verwarming. Het gaat dan om het verbruik per vierkante meter. Zijn er energiebesparende maatregelen getroffen in de woning? Dan wordt deze energiebesparing weer afgetrokken van het energieverbruik. Voor de berekening geldt dat er wordt uitgegaan van gemiddelden op het gebied van bewoning, klimaat en stookgedrag. Zo kan een uitzonderlijk strenge winter zorgen voor extra hoge stookkosten. Zo’n uitzondering heeft echter geen invloed op de certificering van het Energielabel.

De waardes van het Energielabel

Het Energielabel geeft met behulp van kleuren en letters aan hoe energiezuinig een woning is. De letters A tot en met G worden gebruikt in combinatie met de kleuren groen, geel en rood. Overigens is de letter A op te delen in drie categorieën: A, A+ en A++, waarbij die laatste het meest energiezuinig is. De letters A en B vallen in de groene, energiezuinige zone. De letters C tot en met E vallen in de middelste, oranje zone. F en G worden gebruikt voor de minst energiezuinige woningen, waarbij een rode kleur wordt gebruikt. Het verschil tussen de letters A++ en G is groot. Bij het label A++ is er een verbruik van minder dan een 0,5 kilojoule, terwijl er bij label G meer dan 2,9 kilojoule wordt verbruikt. Wat dat betekent voor de stookkosten? Bij een huis met een G-label kunt u zo 5000 euro per jaar extra aan stookkosten kwijt zijn in vergelijking met een woning die een A-label heeft!

Van voorlopig naar definitief Energielabel

Zolang je jouw huis niet te koop zet, is het niet noodzakelijk om een definitief label aan te vragen. Dan is het Energielabel slechts een indicatie van hoe energiezuinig jouw woning is. Voor het voorlopige label is jouw woning niet apart bekeken, maar is er gebruik gemaakt van algemene gegevens over de woningen uit jouw buurt. Het kan dus heel goed zijn dat jouw woning veel energiezuiniger of juist veel minder energiezuinig is dan het voorlopige label aangeeft. Als je denkt dat het voorlopige label geen goed beeld geeft van jouw woning, kun je overwegen om een definitief label aan te vragen. Overigens kun je niet ieder willekeurig bedrijf hiervoor vragen. Alleen gecertificeerde controleurs mogen zo’n definitief label uitgeven. Wil je jouw huis verkopen? Dan is het aanvragen van zo’n definitief keurmerk een van de eerste stappen die je moet zetten richting verkoop. Blijkt jouw woning in een oranje of rode categorie te vallen? Dan is het aan te raden om te bekijken of je de woning energiezuiniger kunt maken. Denk dan bijvoorbeeld aan extra isolatie of installatie van zonnepanelen.

Wil je ook zonnepanelen op jouw dak? Vraag nu een gratis adviesgesprek aan voor gratis zonnepanelen!