Overzicht 20 mrt. 2018

Energie besparen in de lente

Huishoudens hebben veel CO2-uitstoot per jaar. Het is natuurlijk fijn als je energierekening daalt en je hiermee kosten bespaart, maar ook is het beter voor het milieu om minder energie te gebruiken. Daarom geven we je een aantal tips zodat je ook in de lente energie kunt besparen.

Hang de was lekker buiten
In de lente wordt het beter weer en dit betekent dat je de wasdroger minder nodig hebt. Dit scheelt veel energie en een bijkomend voordeel: je was ruikt lekker fris!

Snel en makkelijk besparen
In huis kun je zogenaamde quick wins toepassen. Denk hierbij aan korter douchen, de verwarming lager zetten (of helemaal uit), met de hand afwassen etc. Dit zijn vaak tips die velen al kennen alleen nog niet elke dag toepassen.

Let op je sluipverbruik
In veel huizen zie je nog apparaten op stand-by stand staan of opladers in het stopcontact ook al wordt er niks opgeladen. Met simpele trucjes zorg je ervoor dat je sluipverbruik voorkomt. Denk aan een stekkerdoos waarmee je alle stekers van bijvoorbeeld de televisie gelijkt uit zet. Laat ook je computer niet te lang aan staan als je hem niet gebruikt.

Langere dagen, meer licht
In de lente is het vaak beter weer en gaat de zon wat meer schijnen. Zorg ervoor dat je ‘sochtends de gordijnen opent voordat je het huis verlaat. Op deze manier wordt je huis gratis verwarmt door de zon.

Voer de rot klusjes uit
Het voorjaar is een mooi moment om klusjes in huis te doen waar niemand eigenlijk zin in heeft. Denk bijvoorbeeld aan de vriezer ontdooien of de koelkast grondig schoonmaken.

Laat de auto staan
Met het mooiere weer kun je makkelijker de fiets pakken om boodschappen te doen of op bezoek te gaan bij een vriend. Op deze manier beperk je je CO2-uitstoot en bespaar je benzine(kosten).