Overzicht 12 okt. 2016

Dag- en nachtstroom

Wat betekent dag- en nachtstroom? 

Elk huis heeft een elektriciteitsmeter. Hierop is 1 telwerk of 2 telwerken te zien. Wanneer je 1 telwerk hebt, maak je gebruik van enkel tarief stroom. Wanneer je 2 telwerken hebt, maak je gebruik van normaal (of dag) tarief stroom en laag (of nacht) tarief stroom. De tijd waarop het normaal tarief en het dal tarief in gaat, verschilt per regio. In het grootste gedeelte van Nederland geldt het normale tarief van 07.00 – 23.00 uur en het dal tarief van 23.00 – 07.00 uur. Er is slechts een aantal plaatsen waar het normale tarief van 7.00 – 21.00 uur geldt en het dal tarief van 21.00 – 07.00 uur. Neem contact op met jouw netbeheerder om zeker te weten welk tarief er bij jou gehanteerd wordt.

Het laag tarief is het gehele weekend geldig en met feestdagen. Je betaalt voor het laag tarief iets minder dan voor normaal tarief. Het kan dus iets schelen als je ‘s nachts of in het weekend de wasmachine aanzet.

dag en nachtstroom

Wassen na middernacht, handig of alleen maar goed bij slapeloosheid?
Sommige mensen blijven wakker tot 23:00 uur, om de was te doen of om de vaatwasser nog even aan te zetten. De nachttarieven voor elektriciteit liggen namelijk lager dan de dagtarieven. Maar heeft het wel zin om uw nachtrust uit te stellen of te onderbreken om op deze manier geld te besparen? En zo ja, hoeveel bespaar je dan?

Hoeveel bespaart u nu werkelijk met dag-en nachtstroom? 
Er zijn een aantal apparaten die je alleen ’s avonds en ‘s nachts gebruikt. Bijvoorbeeld de nachtlampjes in de slaapkamer en de TV bij het bed. Maar over het algemeen gebruiken mensen de meeste stroom wanneer ze net thuiskomen van werk of school. Dan gaan apparaten aan en wordt natuurlijk ook de verlichting en in de winterperiode de verwarming gebruikt. Computers en laptops die we thuis gebruiken gaan ook pas aan wanneer we weer thuis zijn. Voor veel apparaten geldt helaas dat het gebruik ervan in de nachttarief -uren eigenlijk niet mogelijk is. Wanneer je met dag- en nachtstroom werkelijk geld wilt besparen, moet het heel erg consequent ingevoerd worden.
Alles wat meer energie vraagt dan een eenvoudig spaarlampje, zou je dan ‘s nachts moeten gebruiken.

Alleen wanneer je consequent gaat opletten, kunt u geld en energie besparen. Daarnaast is het werkschema dat bij een dergelijk plan hoort, zo strikt, dat slechts ongeveer 1% van alle dubbeltarief gebruikers iets meer dan 20 euro mee bespaart op jaarbasis. Door de wasmachine en vaatwasser alleen ‘s nachts gebruiken bespaar je slechts 5%.

Algemeen besparen met dag en nachtstroom
Besparen op jouw stroomverbruik kan natuurlijk altijd, met welk tarief dan ook. Zo kun je ledlampen gebruiken en eerst een dikke trui aantrekken voordat je de verwarming een graadje hoger zet. Maar er is gelukkig nog een manier om spaarzaam met stroom om te gaan. En eigenlijk is het een heel bekend systeem dat in een andere markt, die van de mobiele telefonie, veel bekendheid heeft verworven. Namelijk het vooraf betalen voor het gebruik van stroom. Het vooraf betalen van stroom levert je maximale controle op aangaande het energiegebruik.

 

Wij hebben altijd scherpe energietarieven waarmee je kunt besparen!