Overzicht 13 apr. 2017

Duurzame energie

Duurzame energie krijgt een steeds grotere plek in onze samenleving. Daarom delen wij belangrijke ontwikelingen die betrekking hebben op duurzame energie wereldwijd. 

Duurzame energie wereldwijd: het verleden, heden en de toekomst

Tegenwoordig wordt het milieu geteisterd door smeltende polen, broeikaseffecten en steeds warmere seizoenen. Dat is precies de reden waarom steeds meer landen op zoek gaan naar duurzame en milieuvriendelijke energiebronnen. Hoewel duurzame energiebronnen modern klinken, worden ze al lang benut door sommige landen. Zo bouwt men in China al lang windmolens om water op te pompen en om uiteindelijk graan mee te malen. Heel wat landen hebben de laatste jaren een grote evolutie doorgemaakt op het vlak van duurzame energie en de productie daarvan. Dit geeft hoop voor de toekomst

Het gebruik van duurzame energie is langzaam aan het stijgen. In 2004 werd er over de hele wereld zo’n 45 miljard dollar geïnvesteerd in duurzame energiebronnen en in 2015 steeg dit bedrag zelfs tot 286 miljard dollar. In 2004 werd door duurzame energiebronnen (en installaties) tot wel 800 gigawatt geproduceerd en tegen 2015 was dit zelfs 1849 gigawatt. De volgende landen zijn ongetwijfeld koplopers op het gebied van duurzame energie.

duurzame energie

Denemarken en Noorwegen: Scandinavië exploiteert duurzame energiebronnen

In 2015 kwam in Denemarken 60,4 % van alle elektriciteit uit duurzame energiebronnen, waarvan 42,7% uit windmolens. De Denen staan hiermee op de eerste plaats wereldwijd. In Noorwegen bestaat het stroomverbruik voor 97,9% (!) uit duurzame energie. Deze duurzame energie komt grotendeels uit waterkracht. Noorwegen is hiermee de allergrootste waterkrachtproducent van heel Europa.

Costa Rica doet ook beroep op waterenergie

In 2016 is Costa Rica erin geslaagd om 110 dagen achter elkaar alleen gebruik te maken van duurzame energiebronnen. Hiermee hebben ze een nieuwe wereldrecord behaald. Zo’n 98,1 % van de elektriciteit van Costa Rica kwam in dat jaar van duurzame bronnen, waarvan het overgrote deel te danken was aan de grote waterkrachtcentrales. De waterkrachtcentrales werken optimaal dankzij de enorme rivieren en overvloedige regenseizoenen die kenmerkend zijn voor het land.

Zonneschijn in Portugal en Duitsland

Binnen 10 jaar is Portugal erin geslaagd om het verbruik van duurzame energiebronnen te laten stijgen van 15% in 2005 naar 49,3 % in 2015. De bijna dagelijkse zonneschijn is daar verantwoordelijk voor. Zonne-energie is zo krachtig dat als we erin zouden slagen om alle zonne-energie die in één uur op aarde terechtkomt op te vangen, de hele wereldbevolking een jaar lang van duurzame energie voorzien zou kunnen zijn.
Bij duurzame energie van de zon denk je misschien niet meteen aan landen als Duitsland maar dit land zet heel wat in op dergelijke energiebronnen. Enkel China scoort nog beter. Het land bezit 70 % van al de zonnekrachtcentrales ter wereld. Duitsland neemt wereldwijd een tweede plaats in met ongeveer 1,5 miljoen zonne-energie installaties (daarbij inbegrepen zijn de kleine zonnepanelen voor op daken en enorme zonnecelparken). In 2004 wekten deze installaties tot 6,9 % van al het energieverbruik op. Dankzij bewuste keuzes in het beleid scoort Duitsland goed met zonne-energie.

Duurzame energiebronnen in Nederland

In Nederland was in 2015 ongeveer 12 % van de stroomproductie afkomstig uit duurzame energiebronnen. Hiermee loopt Nederland ver wachter op andere Europese landen. De meest logische verklaring voor dit lagere percentage is ons vlakke landschap (dat zich daarbij grotendeels onder het zeeniveau bevind). Dit maakt het moeilijk om veel energie op te wekken door waterkracht.

Alles groen rond 2050 volgens het WNF

Het Wereldnatuurfonds (het WNF) denkt dat  het technisch haalbaar is dat in het jaar 2050 de hele wereld alleen nog maar groene energie gebruikt. Dit zou betekenen dat we vervuilende brandstoffen niet meer nodig hebben, wat zowel de natuur als onszelf ten goede komt. Volgens een uitgebreid rapport kan dit worden bereikt door middel van  mentaliteitsverandering, noodzakelijke investeringen, grondige innovaties en radicale oplossingen. Ieder mens moet zijn steentje bijdragen aan groene energie.

Alle ontwikkelingen rondom duurzame energie kun je ook volgen op de site van Rijksoverheid.

Bereken gratis jouw voordeel als je overstapt naar EnergieFlex