Overzicht 02 mrt. 2018

Bijbetalen als gevolg van de kou?

Het is koud. Heel koud. Voor de schaatsliefhebbers onder ons is dat natuurlijk goed nieuws. En ook de wandelaars die een koude neus niet schuwen hebben de afgelopen dagen prachtige vergezichten gezien. De kou heeft echter ook een andere kant: om het in huis behaaglijk te houden wordt er flink wat gas verstookt.

Hoe koud is het eigenlijk?
In februari was het gemiddeld 0,8 graden. Dat is best koud. Zeker als je het vergelijkt met de gemiddelde temperatuur over de afgelopen 5 jaar. Toen was het gemiddeld 3,7 graden. Bijna 3 graden verschil dus!

Gevolgen kou voor je energierekening
De afgelopen jaren hebben we redelijk zachte winters gehad. Nu het zo koud is, verstookt een gemiddeld huishouden in deze koude dagen makkelijk € 5 per dag aan gas extra ten opzichte van de voorgaande jaren. Gelukkig was het in december en januari een stuk warmer dan normaal. Dat compenseert de lage temperatuur in januari. Je hoeft je op dit moment dus nog geen zorgen te maken dat je als gevolg van de koude februarimaand veel moet bijbetalen op je jaarrekening. Als het nog langere tijd koud blijft, kan dat natuurlijk veranderen.

Ons advies
Wil je je geen zorgen maken dat je een bedrag moet bijbetalen op je jaarnota? Verhoog dan nu je termijnbedrag. Dan bouw je een buffer in en word je niet snel verrast door een hoge jaarrekening. En betaal je te veel. Dan krijg je het teveel betaalde bedrag natuurlijk gewoon terug op bij je jaarrekening.

EnergieFlex_Facebook_Image_27-02-2018-kou.jpg