Overzicht 05 jan. 2017

Alles over slimme meter

De Nederlandse overheid wil alle energiemeters vervangen door slimme energiemeters. De slimme energiemeter ziet er niet heel anders uit dan de traditionele energiemeter die je nu gebruikt, maar werkt toch zeker anders. Wat de slimme energiemeter precies is, welke voor- en nadelen deze slimme energiemeter met zich meebrengt en of je de slimme meter mag weigeren op basis van de nadelen, lees je in deze blog.

Slimme energiemeter

De slimme energiemeter: een korte introductie
De slimme energiemeter meet, net zoals een standaard energiemeter, jouw verbruik van elektriciteit en gas. Wat deze meter anders maakt, is het feit dat de slimme meter digitaal werkt. Je hoeft de meterstanden hierdoor niet meer door te geven, want dit gebeurt automatisch. Met een verbruiksmanager krijgt u meer inzicht in jouw energieverbruik en hoopt de overheid dat we samen energie gaan besparen.

De voordelen en nadelen van de slimme meter
Het installeren van een slimme energiemeter brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Enkele pluspunten van de meter:
‚Äč

  • De slimme meter geeft zelf 6 keer per jaar de meterstanden door, dit hoef je dus niet meer zelf te doen.
  • De slimme meter is veel nauwkeuriger: Je krijgt geen onverwachte rekeningen meer met deze meter.
  • Met een verbruiksmanager gekoppeld aan jouw slimme meter kun je zelf jouw energieverbruik controleren en weet je precies waar en hoe in huis energie kunt besparen.
  • Je hoeft nooit meer thuis te blijven voor de meteropnemer.
  • Met zonnepanelen laat de slimme meter duidelijk zien hoeveel stroom je aan het net terug levert, zodat je hier geld mee kunt verdienen.
  • Kapotte meters en het illegaal aftappen van energie kunnen eenvoudiger worden opgespoord via de slimme meters.
  • Energie kan nauwkeuriger worden ingekocht


Toch heeft de slimme meter niet alleen voordelen. Enkele nadelen van de slimme meter, zijn de volgende zaken:

  • Jouw privacy wordt aangetast, simpelweg omdat de energieleverancier periodiek kan inzien hoeveel energie je verbruikt en op welke tijdstippen.
  • Slimme meters zijn op afstand uit te lezen en zelfs te bedienen, waardoor er misbruik gepleegd zou kunnen worden.

Ben je toch niet geheel overtuigd van alle voordelen die een slimme meter biedt? Dan kun je overwegen om de slimme meter te weigeren. Meer over het weigeren van de slimme meter, lees je in onderstaande alinea.

De slimme meter weigeren om de nadelen: mag dat?
Het is mogelijk om de slimme meter te weigeren als je niet wilt dat jouw privacy in het geding komt. Moet jouw meter vervangen worden, dan kun je gewoon aangeven dat je de oude meter wilt houden. Wel moet je er rekening mee houden dat het gebruik van een slimme meter in de toekomst mogelijk verplicht kan worden vanuit de overheid.

Dit betekent dat je de meter nu nog kunt weigeren, maar dat je later misschien extra kosten moet betalen door deze weigering. Nu krijg je de slimme meter namelijk nog volledig vergoed, maar in de toekomst is dit misschien niet langer het geval. Neem je dit risico graag om uw privacy te beschermen, dan geef je aan geen slimme meter te willen gebruiken en behoud je gewoon jouw traditionele meter.