Bespaar energie,
bespaar kosten 

Profiteer van onze bespaartips

Je kan op veel manieren energie besparen. Hoe minder energie je nodig hebt, hoe goedkoper je leeft. Vaak kan besparen al heel eenvoudig. Omdat we zelf veel bezig zijn met energie besparen, hebben we onze collega's eens gevraagd naar hun beste bespaartips. Die delen we hier graag met je.

Bereken gratis hoeveel jij met onze voordelige energie bespaart!

Weten wat jij kunt besparen per jaar?

Vul je gegevens in en bereken hoeveel jij per jaar kunt besparen als je overstapt naar EnergieFlex 

Bereken hier jouw voordeel

Isolatie

Met een zonneboiler kun je zelf zonlicht omzetten naar bruikbare energie. Hiermee kun je water en jouw woning verwarmen. Dit scheelt veel op de energiekosten. 

 

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel. Door een warmtepomp te gebruiken, daalt jouw CO2-uitstoot met 50%, Een warmtepomp verbruikt stroom. Het gasverbruik daalt dus en het stroomverbruik zal iets stijgen. Dit is gunstig omdat gas duurder is dan stroom. 

 

Veel spouwmuren zijn niet geïsoleerd. Hierdoor kan vocht op de buitenmuur of tocht ontstaan. Slecht geïsoleerde muren zorgen voor een hogere energierekening. Het is vrij goedkoop om een spouwmuur te laten isoleren en de opbrengst is groot ervan. 

 

Ook via de vloeren verliest een woning soms warmte. Je kunt vloeren gemakkelijk zelf isoleren, dit bespaart weer kosten. 

Langs het raam ontsnapt veel warmte. Als je nog enkel glas hebt, is het zeer aan te raden om dit te vervangen. Het liefste door HR+++ glas. Dit glas zorgt ervoor dat alle warmte binnen blijft. 

Een van de grootste punten waarop een huis warmte verliest, is het dak. Een goede dakisolatie kan je zomaar honderden euro's aan energiekosten besparen. Veel woningen hebben al een dakisolatie maar deze is vaak niet goed genoeg. Vaak kun je kleine aanpassingen goed zelf uitvoeren zodat dit weer geld bespaart. 

 

 

Via ramen en deuren ontsnapt warmte ongezien naar buiten. Dit is natuurlijk ontzettend zonde van de energie die jij betaalt. Koop daarom voor een paar euro tochtstrippen en zet deze op naden en kieren in huis. Controleer de strips na een paar maanden zodat er nooit meer warmteverlies voorkomt. 

Rolluiken zorgen ervoor dat je woning volledig afgeschermd wordt. Er kan geen kou naar binnen en geen warmte naar buiten. Ideaal om warmteverlies te voorkomen. 

Bij veel woningen is de gevel niet goed geïsoleerd. Hierdoor ontstaat een fors warmteverlies. Voor het isoleren van de gevel zijn verschillende mogelijkheden. Zo kun je van binnenuit of van buitenaf isoleren. Het is aan te raden om dit te laten doen door een expert. 

Om ervoor te zorgen dat de warmte naar plekken gaat waar niemand er iets aan heeft, kun je het beste koude delen van het huis afsluiten met een deur. 

Bij veel woningen zie je dat de gordijnen voor de verwarming hangen. Dit ziet er natuurlijk heel sfeervol uit, maar is niet energiezuinig. De warmte moet eerst door de gordijnen voordat het de ruimte kan verwarmen. Aan te raden is om geen lange gordijnen te hangen aan de kant van de verwarming. Kies liever voor een rolgordijn. 

Door radiatorfolie gebruiken, zorg je ervoor dat alle warmte van de radiator goed gebruikt kan worden. 

Koelen en vriezen

Als de deur van de koelkast openstaat, warmt deze snel op. Als de deur vervolgens weer dicht gaat, kost het veel energie om weer koel te worden.

Het komt wel eens voor dat de rubbers van de koelkast versleten zijn. Hierdoor sluit de koelkast niet volledig en verbruikt de koelkast meer energie om dezelfde koelte te bereiken.

Een koelkast staat vrijwel het hele jaar door aan. Dit maakt een koelkast een grootverbruiker, een energieslurper. Als je van te voren goed let op het energieverbruik, kun je geld besparen.

Een te koude koelkast verbruikt meer energie dan nodig is, dus goed opletten! De meeste koelkasten staan goed ingesteld op 6 graden.

Het is beter om warm eten buiten de koelkast af te laten koelen. Als je het warme eten of drinken wel in koelkast zet, kost het meer energie om de koelkast koel te houden. Hierdoor stijgt je verbruik en dus je kosten.

Veel verse producten kun je maar een paar dagen bewaren. Zorg er daarom voor dat als je met vakantie gaat de koelkast leeg is zodat je hem uit kunt zetten. Zet de deur van de koelkast op een kiertje zodat er frisse lucht in komt en nare geurtjes eruit kunnen.

Doordat je iets kouds in een koelkast legt, hoeft de koelkast minder hard te werken om koel te blijven. Dit bespaart dus energie. 

Woning en verwarmen

Draai de knoppen van de verwarming in ruimtes waar je weinig bent wat dichter. Hierdoor bespaar je energie en wordt het in andere ruimtes sneller warm.

Wanneer je naar een andere kamer gaat, sluit dan de deur. Warmte verspreidt zich snel naar andere kamers of naar buiten.

Je kunt per jaar wel 6 tot 8% op de kosten besparen door de thermostaat geleidelijk lager te zetten. Het is misschien eventjes wennen, maar op de lange termijn een geschikte oplossing om veel energie te besparen.

Warme lucht stijgt. Hierdoor zijn de vloeren vaak koud. Draag sloffen in plaats van de thermometer omhoog te zetten om energie en geld te besparen.

Een deken is goedkoper dan de verwarming hoger zetten. Samen onder een deken Netflix kijken is ook nog eens erg gezellig.

Wanneer je slaapt en onder een warme deken ligt, is het vaak niet nodig om de verwarming op volle toeren te laten draaien. Als het vriest is het wel verstandig om de verwarming op een lage stand aan te laten staan om bevriezing te voorkomen.

HR-ketel staat voor hoogrendementsketel. Deze ketel gebruikt de warmte uit het vocht van de verbrandingsgassen om het water in de CV ketel te verwarmen.

Gebruik je een gaskachel? Dan is het belangrijk om deze goed te onderhouden en te ventileren. Op deze manier gaat de kachel langer mee en werkt hij efficiënter.

Een openhaard is heel gezellig maar er gaat ook veel warmte door verloren. Zorg ervoor dat de luchtafvoer goed afgesloten is om de warmte binnenshuis te houden.

Een reguliere verwarming is efficiënter in energieverbruik dan een elektrische kachel.

Het kost veel meer energie om het huis de gehele nacht warm te houden dan om 's ochtends de ruimtes opnieuw te verwarmen. Denk dus even aan de verwarming als je 's avonds naar bed gaat. 

Schaf een slimme energiemeter of slimme stekker aan. Hierdoor kun je zelf precies zien hoeveel energie een apparaat verbruikt en op welk tijdstip je het meest energie verbruikt. Inzicht is de eerste stap van energie besparen! 

Verlichting

Veel mensen laten lampen de hele dag aanstaan. Zonde! En meestal niet nodig.

Doe het licht uit wanneer je een ruimte verlaat. Daarmee bespaar je jaarlijks veel geld.

Een spaarlamp gebruikt 4 keer minder stroom dan een gloeilamp en gaat 6 keer langer mee.

LED-lampen zijn nog zuiniger en gaan nog langer mee. Deze lampen zijn echter wel duurder dan spaarlampen. Idee: kies voor LED-lampen als je ze vaak lang aan laat staan.

Het dimmen van lampen is niet energiezuiniger. Als een lamp te fel is, kun je hem beter vervangen.

Halogeenverlichting gebruikt veel energie en daar betaal je ook voor. Als je niet zonder kunt, probeer er dan zuiniger mee om te gaan.

Het geeft natuurlijk een leuke sfeer om de tuin te verlichten. Het beste kun je kiezen voor tuinverlichting die zonne-energie verbruikt. Op deze manier kan het lampje overdag opladen en verbruikt de lamp geen stroom. Een eenmalige investering dus! 

Voor de echte luiaards onder ons kun je een tijdschakelaar inschakelen. Zo zul je nooit meer vergeten om je lampen uit te zetten als je van huis gaat. Tijdschakelaars zijn trouwens ook goed voor de veiligheid van je huis want je kunt hem zo in stellen dat er juist een lamp brand als je 's avonds niet thuis bent! 

Net als met de tijdschakelaar hoef je met deze installatie niet meer na te denken over de verlichting. Verlichting met beweegsensoren zijn heel handig voor ruimtes waar je niet de hele dag bent. Op deze manier voorkom je energie verspilling en hoe cool is het als het licht automatisch aan gaat? 

 

Water

Gebruik alleen warm water als het echt nodig is, bijvoorbeeld bij het afwassen van hardnekkige etensresten.

Was je nog af met de hand? Gebruik dan een teiltje. Deze vangt veel water op en zo beperk je het waterverbruik.

Repareer lekkende kranen meteen. Zo gaat er geen ongebruikt water verloren.

Installeer zogenaamde 'schuimstraalmondstukken' op al je kranen. Daarmee behoud je wel de waterkracht, maar met minder water.

Koop een waterbesparende douchekop. En een mengkraan (als je dan toch bezig bent).

Wasmachine en drogers

Op een lagere temperatuur hoeft je wasmachine het water minder warm te maken. Dat kost minder energie. Wasmiddelen van nu zijn bovendien meestal zo sterk dat heel warm water niet meer nodig is.

Gebruik de wasmachine alleen als je de trommel helemaal kunt vullen. Zo beperk je het aantal wasbeurten en dus het energieverbruik.

De hardheid van het water kan zorgen voor kalkaanslag. Wanneer je de wasmachine goed onderhoudt, werkt die efficiënter en gaat hij langer mee.

Met het energielabel krijg je een indruk van het energieverbruik. Een duurdere wasmachine is wellicht veel goedkoper in het gebruik. Dan heb je die extra kosten er al in een paar jaar uit. Kies altijd voor een energielabel A. 

Wasdrogers verbruiken veel energie (gemiddeld 320 kWh). Je bespaart veel energie en geld als je de was buiten laat drogen. Laat zeker in de zomer de zon voor je werken.

De grootste energieverbruiker in huis is de droger. Kies daarom voor een A-label. Bij een droger heb je de meerkosten snel terugverdiend.

Vochtige kleding strijkt makkelijk weg. Een win-win situatie dus: je hoeft de kleding niet te drogen én het strijken gaat makkelijker.

Heb je een daltarief? Zet je droger dan aan wanneer het daltarief ingaat. Dat scheelt je veel geld.

Koken

Met de deksel op je pan heb je minder water nodig om groente, aardappels of rijst te koken. Dit scheelt veel energie.

Kies vaker voor wokgerechten. Deze zijn sneller gaar en kosten dus minder energie om te maken.

Koop een snelkookpan. Daarmee bespaar je niet alleen energie, maar ook veel tijd.

Dit belast het milieu het minste.

Als je toch kiest voor elektrisch koken, kies dan voor inductie- of quickterm kookplaten. Deze platen zijn het zuinigst.

Zet een grote pan op een grote pit, een kleine pan op een klein pitje. Dit scheelt veel energie.

Draai het gas uit als het water kookt van de pasta, rijst of eieren. Het water blijft warm genoeg om het eten te koken.

Je pan hoeft niet tot de rand vol met water. Hoe minder water, hoe korter je het hoeft te verwarmen om te laten koken.

Eten opwarmen in de magnetron is energiezuiniger dan in een pan op het gas

Wanneer je elektrisch kookt, let er dan op dat je een pan met vlakke onderkant gebruikt. Op deze manier gebruik je alle warmte die van de plaat komt.

Water koken duurt lang op een elektrische kookplaat. Je kan daarom beter water koken in een waterkoker. Dit gaat sneller en kost minder energie.

Wanneer het eten al bijna klaar is, kun je gerust de elektrische kookplaat uit zetten. Deze blijft namelijk nog een tijdje gloeiend heet

Zet in de winter eerder je afzuigkap uit. Via de afzuigkap verdwijnt namelijk warmte je huis uit.

De magnetron en oven hebben vaak een klok. Deze verbruikt stiekem ook energie en kan je daarom beter uitzetten.

Elektra

Zet de computer en het beeldscherm uit als je deze niet gebruikt. Zelfs voor een korte periode bespaar je hier al energie mee.

Sluit zo min mogelijk andere apparaten aan op je computer. Kies liever voor een computer met zoveel mogelijk functies

Screensavers zijn niet bedoeld om energie te besparen. De meeste verbruiken meer dan wanneer het scherm gewoon op zwart staat.

Koop een LED-beeldscherm voor je desktop of koop een laptop. Draagbare (LED-)computers zijn veel zuiniger.

Stel in dat je beeldscherm na een bepaald aantal minuten automatisch uitgaat.

Op veel apparaten in huis zit een stand-by stand. Denk bijvoorbeeld aan het zenderkastje van de televisie. Doordat het lampje constant brand (ookal staat het kastje niet aan), verbruik het toch stroom. Dit heet sluipverbruik. Zet zoveel apparaten gewoon uit als je ze niet gebruikt. Zo kun je tientallen euro's per jaar besparen! 

Veel stekkers van spullen zitten standaard in het stopcontact, denk aan lampen, opladers, wekkerradio's etc. Door deze stekkers uit het stopcontact te halen als je de spullen niet gebruikt, voorkom je sluipverbruik. 

Door de laadtijd van je telefoon te verspreiden op de dag, verspreid je het stroom verbruik. De laatste 20% van het opladen (van 80% naar 100%) kost net zoveel moeite als van 10% naar 80%. Als je de mogelijkheid hebt, laad dan je telefoon een paar keer per dag eventjes op in plaats van eens per dag/ nacht. 

Heb je vragen?

Vul ons contactformulier in en je krijgt binnen 5 werkdagen reactie.

Ga naar klantenservice